Clements kravler ud til publikum under Grøn Koncert koncert 2013. Foto: Venstrehaandsarbejde.com

Clements kravler ud til publikum under Grøn Koncert koncert 2013. Foto: Venstrehaandsarbejde.com

I en tid hvor alle har kameraer på sig, og det er mere normalt at se mobiltelefoner i luften til koncerter end hænder - hvilken plads har koncertfotografer så i dag? Og hvad laver en koncertfotograf egentlig?

Venstrehaandsarbejde på arbejde. Foto: Julie Bülow

Du ser billederne på diverse hjemmesider, og måske i avisen - Billeder fra koncerter - ofte bare et enkelt billede af forsangeren, som illustrerer en artikel eller anmeldelse. For mange er disse billeder netop "bare" en illustration af koncerten, men for lige så mange er koncertbilleder en måde at blive mindet om oplevelsen - eller se lidt til en koncert man ikke selv kom til.

Men de færreste kender til hvordan koncertfotografer arbejder, og der er mange misforståelser, så her er nogle af de oftest stillede spørgsmål, som jeg bliver stillet af folk.
 

 • Q: Er det ikke udstyret der betyder alt?
  A: Det kan ikke benægtes, at udstyr spiller en stor rolle, og at langt de fleste fotografer elsker kameraer og kameraudstyr i samme grad som fx en musiker elsker sine instrumenter. Til koncertfotografering vil man ofte drage stor nytte af at kunne bruge høj lysfølsomhed (ISO) og objektiver der lukker meget lys ind - disse ting er dog langt fra dyre i dag, og de er tilgængelige for alle.
  Endnu vigtigere end udstyret, er en forståelse for musikken, lys osv. Man skal kunne forudse hvornår der sker noget spektakulært på scenen, hvem der evt vil gøre det - og kunne forudse om der evt. kommer mere/mindre lys og hvor. Man tager højde for alle disse ting, og forbereder sig grundigt på billedet der opsummerer en hel koncert. Uden en forståelse for musikken, kunstnere, publikum, og en evne til at forudse handlinger 10 sekunder ud i fremtiden, er udstyret fuldstændig ligegyldigt.
   
 • Q: Er det ikke fedt at have de bedste pladser?
  A:
  Tro det eller lad være - men graven lige foran scenen er sjældent det bedste sted at fotografere fra. Det er meget svært at få ret meget med af gangen, og personligt elsker jeg billeder hvor både kunstner OG publikum er på samme billede, hvilket er svært hvis man selv er imellem. 
  Desuden er man ofte en del fotografer, og "kæmper" (kollegialt) om de bedste billeder og bedste pladser. Da det er umuligt at forudse helt hvordan koncerter udvikler sig, og pladsen er trang, kan det nemt blive hektisk og tæt - men generelt er folk rigtig søde til at give hinanden plads.
   
 • Q: Så får du set en masse fede koncerter?
  A:
  Ja - OG nej.
  Jeg er heldig at komme til en masse koncerter, festivaler m.m., men her løber vi ind i én af de ting som langt de fleste ikke ved om koncertfotografer:

  "3-sange-reglen"
  Denne regel er gældende i det meste af verden, til alle større arrangementer. Fotografer har adgang til at fotografere under de 3 første sange. Derefter bliver graven clearet, og der må ikke længere fotograferes. Denne regel er ikke til at forhandle om - det er en del af "gamet", selvom mange fotografer med glæde vil bytte de første tre numre, imod at kunne fotografere det sidste nummer.
  Efter tre numre (ELLER to numre, hvis vagterne tæller introen hvor ingen er på scenen som første nummer (Hint: Det gør de altid!)), bliver man ret hurtigt gennet ud af fotograven, og i mange tilfælde ekskorteres fotograferne helt udenfor, og får ikke lov til at opleve koncerten.
  Reglen brydes kun ved specifik tilladelse fra fx artist eller arrangør, og nogle gange vil man kunne se fx bandets egen fotograf på scenen under dele af koncerten, men det er ikke det fotografer får mulighed for oftest.
   
 • Q: Tjener du så kassen på at fotografere koncerter?
  A:
  Klart og rungende NEJ.
  Her er et lille eksempel på mit regnskab over Grøn Koncert 2013, som bød på 8 timers hårdt non-stop arbejde:

  Udgifter:
  - Transport: 150kr, mad/drikke: 200kr, leje af udstyr: 900kr
  Indtægter:
  - Mad/drikke-billet: 100kr, salg af billede: 250kr, løn: 0kr

  I alt for 8 timers arbejde: Minus på 900kr

  Medregnet er ikke fx arbejdstid, redigering, rengøring af udstyr, annoncering, udgifter til hjemmesider m.m. 
  Havde jeg arbejdet for fx en avis, og fik løn for mit arbejde, ville jeg have tjent 6.000-8.000kr, og vil efterfølgende have tjent endnu mere for billeder der blev offentliggjort. Jeg havde en aftale med den lokale avis, som ikke havde mulighed til at dække koncerterne om, at de kunne bruge mine billeder frit, hvis de gjorde reklamer for mig. Ser man rent pengemæssigt på det, og ignorerer den PR jeg fik ud af det, gik jeg også her glip af adskillelige tusinde kroner. Alternativet var dog, at de ikke var kommet i avisen, for ingen publikationer har i dag råd til at betale fotografer, og de fleste koncertfotografer må leve med, at de gør hvad de elsker - men må leve af andre typer arbejde.

  Da Grøn Koncert i år insisterer på at jeg desuden også skal betale for at komme ind (yderligere udgift på 200+ kr), dropper jeg Grøn Koncert i år. Jeg elsker at fotografere koncerter, men at skulle betale over 1.000kr for privilegiet at arbejde - det kender jeg ikke mange tømrere, murere eller blikkenslagere der er interesseret i heller...
   
 • Q: Er det ikke lidt hyklerisk? Du kan jo se koncerterne som alle andre
  A:
  På en festival, Grøn Koncert m.m. får jeg oftest ikke set ét eneste nummer - så nej. Hvis man arbejder hurtigt og effektivt, så kan man nå at fotografere de første tre numre, og så tilbage og udvælge og redigere billederne under resten af koncerten. Det er ikke meget tid, men ofte kan det lade sig gøre. Det betyder så også, at du sidder foran en skærm 80% af hele dagen, og kun når væk derfra i tide til at nå til næste koncert.
  Jeg er klar over, at der findes fotografer som udnytter deres akkreditering og ikke er specielt seriøse - men personligt er jeg yderst seriøs, og tager mit arbejde meget alvorligt. I modsætning til nogle, finder du ikke mig i baren imens bandet står på scenen, jeg overholder mine aftaler, og møder altid til tiden og forberedt.
   
 • Q: Har du nogle dårlige oplevelser med at fotografere?
  A:
  Udover at man nogle gange skal "kæmpe" for sine billeder, så har jeg generelt nydt den periode hvor jeg har fotograferet koncerter. Dog har jeg været udsat for alt fra, at få smidt fadøl smidt lige i ansigtet (og udover alt udstyr) af publikum, til en videomand på en større scene, som med fuldt overlæg sparkede med åbne taske med fotoudstyr ned af en over 2 meter høj scene.... I den type situationer overvejer man, om man virkelig har lyst til at fotografere, hvis andre skal sabotere ens arbejde.
  Nogle vagter er ret voldsomme i deres måde at behandle fotografer på, hvilket heller ikke er så behageligt.
   
 • Q: Hvad har du i din taske til koncerter:
  A:
  Det varrierer, men generelt har jeg minimum disse ting:
      - Kamera
      - Lysstærke objektiver (bl.a. 10.5mm, 35mm, 50mm)
      - Flash (kun til brug til andre ting end koncerten)
      - Ekstra batterier + USB oplader
      - Tablet/computer
      - Lygte
      - Kabler
   
 • Q: Hvad er et godt koncertbillede
  A:
  Alle billeder der fanger stemning, energi el.lign. Generelt vil jeg sige, at det perfekte koncertbillede, er ét billede som opsummerer en koncert for dem der er var tilstede - og giver alle andre lyst til at de skulle have været til stede.
   
 • Q: Hvem vil du helst fotografere, hvis du havde frit valg?
  A:
  The Flaming Lips - Ingen tvivl.

 

Har du spørgsmål du gerne vil have med, så skriv dem i kommentarfeltet, og jeg vil forsøge at svare på det.

- Peter L. Nielsen, fotograf, Venstrehaandsarbejde.com

Comment