ACE-reklame.jpg

I de sidste uger har der været travlt. Udover at arbejde imellem 50 og 80 timer om ugen med alt fra grafisk arbejde, fotografering, PR-arbejde osv, er hver aften i næsten to måneder brugt på at læse til eksamen. Det har været hårdt, svært at overskue, og har krævet mange ofre, men det lykkedes, og begge eksaminer er nu bestået! Jeg kan nu kalde mig Adobe Certified Expert i både Photoshop og Lightroom.


Hvilken eksamen er der tale om, og hvad kan den bruges til?

Adobe er verdens største producent af software til de kreative brancher, og er lederne indenfor bl.a. billedredigering (Photoshop, Lightroom m.fl.), grafisk arbejde (InDesign, Illustrator m.fl.), videoredigering (Premiere, After Effects m.fl.) og meget mere.

For at kunne bevise at man mestrer de forskellige programmer, har Adobe udviklet et certificerings-program, hvor man skal op til eksamen for at kunne kalde sig Adobe Certified Expert. Test laves i hvert program, og det er ikke unormalt at selv personer der har arbejdet med et program hele deres professionelle karriere, ikke består testen, da den kræver en utrolig detaljeret indsigt i det enkelte program.

Hvad mange ikke ved om fx Photoshop, er hvor mange forskellige ting programmet kan. Det er ikke kun et program der bliver brugt til at "gøre modeller tynde" - programmet er i dag et utrolig omfattende program, hvor man bl.a. kan lave video-redigering, hjemmesider, avancerede korrigeringer til ét eller flere billeder og meget meget mere. En certificerings-eksamen dækker ALT programmet kan (på trods af at en normal Photoshop-bruger kun bruger måske ca 20% af programmet), så der kommer også spørgsmål om hvordan man bedst muligt opnår de ønskede resultater, hvordan man mest effektivt udnytter farve-profiler, genvejstaster, export og print-muligheder og meget mere.

 

Hvordan fungerer eksamen?
En Adobe Certified Expert (ACE) eksamen taget på Teknologisk Institut.
Eksamen tages uden nogen hjælpemidler, og uden adgang til programmet, hvilket er en stor udfordring, specielt for de mange der har det meste "i fingrene".

Man bliver placeret i et tomt rum, med en computer, og hele eksamen bliver overvåget via webcam. Der er ca 100 min og 50 spørgsmål (varierer fra eksamen til eksamen), og spørgsmålene er multiple choise, hvilket dog i mange tilfælde er en ulempe, grundet spørgsmålenes kringlede karakter, der ofte kræver en del gennemlæsninger før man er helt sikker på hvad det rigtige svar er.

 

ace-grade.png

Hvad kan man bruge en certificering til?
Det er de færreste der vælger at tage en certificering (eller kan bestå den) , hvilket betyder at man er i eksklusivt selskab - der er kun nogle få hundrede i landet. En certificering skal tages igen enten hvert år, eller når der kommer opdateringer til programmerne.

Mit håb er at certificeringen vil åbne nogle døre, og vise overfor kunder/arbejdsgivere osv at jeg ikke bare er seriøs og målrettet med det jeg laver - jeg er også blandt de dygtigste i landet. 

Comment